Uamukahvetta ryypätessäni tänä aamuna ja saadessani kirjankin viimeiset luvut hallintaan, otin käsittelyyn Ikääntyvien lääkehoito-oppaan, jonka sain entiseltä sairaanhoidonopettajaltani tyttären välityksellä.

Ylihilseen menevää tekstiä, mutta eiköhän tuosta tolkku saada joku yövuoro, jolloin yritän käyttää aikaani suomentamiseen. Sillä ehkä opas on tarkoitettu AMK-opinnot suorittaneille sairaanhoitajille. Ja minähän olen vain lähihoitaja.

Jotta aamun paras hetki ei aivan synkistyisi alkuunsa, otin Hesarin Nyt-liitteen. Huulirasvajuttu iski silmiini sivulla siksi, että eilen piti rasvoja tiirailla kaupassa, kun tytär antoi toimeksiannon niiden sisäänostamiseksi. Ja useampi kappale sittenkin.

Ja ei mitään Miramea ja jotain hoitavaa ja voi hemmetti, että vihaan shoppailua. Siis kun yrittää toisille ostaa ihme määrityksillä. Ostin kaksi Blistexia, joissa oli vihreätä teetä ja toista ilman. Siinä toisessa joka jäi minulle on ainakin teräskuula annostelemassa limaa, jota tulee sitten viileän teräskuulan tuomana huulille - kuin Kari Grandin suutelma mainoksessa janoiselle sankarittarelle. Tai ainakin voisi olla.

Takaisin lehtijuttuun.

Koukussa huulirasvaan

Habbo-hotellin ryhmässä "huulirasvariippuvuus" on 626 jäsentä. Viestiketju "kuinka monesti rasvaat huulesi" on karua luettavaa.
  • Laitan tosi useasti. Vuodessa menee varmaan 12-15 semmosta tavallista huulirasvapuikkoa.
  • Noin 20 kertaa päivässä. Vaseliini on ainut mikä enää auttaa.
  • Noin yksi kolmasosa tuubista menee päivässä.
Käyttäjien kertomukset täyttävät addiktion tuntomerkit: tarve "kaman" jatkuvaan käyttöön, toleranssin kasvu ja jopa vieroitusoireet. Lopettamista yrittäneiden mukaan jo rasvatuubin jättäminen kotiin aiheuttaa paniikkia ja ahdistusta.

Huulirasvayhtiöt kuitenkin kieltävät kaiken. "En puhuisi riippuvuudesta. Lähinnä on kyse tottumuksesta", kiistää Hanna Grandell-Lehtonen Labelloa maahantuovasta Beiersdorf-yrityksestä.

Urbaanilegendan mukaan huulirasvoihin lisätään aineita, jotka saavat aikaan mukavan ja kostean tunteen, mutta itse asiassa kuivattavat huulia, jolloin "fiksejä" pitää sutia yhä useammin. Maahantuoja kiistää myös tämän.

"Ei varmasti lisätä sellaisia aineita, se on puppua! Kaikki on tutkittua ja turvallista."

Mutta eikö ole huolestuttavaa, että nuoret käyttävät huulirasvaa 20 kertaa päivässä?

"Se kuulostaa kieltämättä liian runsaalta käytöltä. Meillä ei kyllä ole tietoa tuollaisesta", Grandell-Lehtonen väittää.

Eikö siis tuubeihin pitäisi lisätä varoitustarrat, kuten tupakka-askeihinkin?

"Huulirasvan käytöstä ei ole havaittu olevan haittaa. Parempi käyttää kuin kärsiä kuivista huulista",
Grandell-Lehtonen sanoo.

Valtteri Väkeväksi esittelee itsensä kirjoittaja.

Huulirasvariippuvuusfoorumille