Miksi valittaisit kurjaa säätä? Yhdeksän ihmistä
kymmenestä ei keksisi mitään puheenaihetta
ellei sää silloin tällöin muuttuisi.

KANSAINVÄLINEN VIESTINTÄ

Small talk

Suomalaisen on vaikea hahmottaa, mitä "small talk" on. Termille on keksitty lukuisia alatyylisiä synonyymejä, jotka kertovat paljon asenteesta sitä kohtaan.

small_talk.jpg

Suomalaisten keskeinen ongelma small talkin kanssa ei ole sen kielellisessä hallinnassa, vaan väärinymmärtämisessä. Kyse on monimutkaisemmasta asiasta kuin vain ystävyyden hieromisesta

Suomalainen tulkitsee small talkin yleensä pelkkänä yrityksenä etsiytyä hänen ystäväkseen. Small talkissa pyrkimys ystävyyteen on kuitenkin vain puolet totuudesta. Yritysmaailman small talk pyrkii pohjustamaan mahdollisuuksia uuden liikesuhteen rakentamiseen epäsuorilla keinoilla. Monissa yhteisöllisissä maissa on myös voimakas pyrkimys yhteiseen harmoniaan ja ristiriitojen välttämiseen.

Monissa yhteisöllisissä maissa on voimakas pyrkimys yhteiseen harmoniaan ja ristiriitojen välttämiseen. Small talkin kohteliaisuustason päämääränä on tutustua toiseen ilman kannanottoja ja päätöksenteon tarvetta.

Small talkin sosiaalisella tasolla puhutaan mahdollisesti yhteisistä harrastuksista ja sivutaan perhe-elämää.

Vasta ystävyystasolla liikutaan aidosti henkilökohtaisella tasolla. Yhteisöllisissä maissa se on edellytys kaikelle pitkäjänteiselle liiketoiminnalle. Väärin tulkittu small talk kylvää helposti kulttuurikonfliktin siemenen.

Mitään salatiedettä small talk ei ole. Siihen on helppo harjaantua, jos vain itse haluaa asennoitua tilanteeseen oikein.

  1. Tuntematon ja mielenkiinnottoman näköinen henkilö istuu viereesi linja-autossa. Yhtäkkiä hän alkaa puhua sinulle ajankohtaisesta asiasta, joka ei kiinnosta sinua. Miten toimit?
    1. Katsot tiukasti ulos ikkunasta etkä vastaa millään tavalla
    2. Nyökytät päätäsi ja yrität olla rohkaisematta häntä jatkamaan
    3. Vastaat hänelle yhden kerran lyhyesti ja tyhjentävästi lopettaaksesi koko keskustelun
    4. Kuuntelet hänen kommenttinsa, tartut niistä kohtiin, joihin pystyt lisäämään omia ajatuksiasi ja ennen lähtöäsi kiität häntä hyvästä matkaseurasta

    Jos small talk todella kiinnostaa sinua ja haluat kehittää siinä itseäsi, valitset kohdan d). Jos taas et pysty käymään small talkia tylsän tuntemattoman kanssa suomalaisessa bussissa, epäonnistut siinä varmasti myös liikeneuvotteluissa Ranskassa ja karaokebaarissa Saigonissa. Ilman vilpitöntä valmiutta ja oikeaa tahtoa small talk ei toimi.

  2. Törmäät joka päivä käytävällä hieman tuntemattomampaan työtoveriisi, joka aina kertoo hymyillen, miten hienoa on nähdä sinut ja toivottaa sinulle mukavaa työpäivää. Mitä ajattelet hänestä?
    1. Arvelet hänen olevan ihastunut sinuun ja etsivän seksiä. Käytöksesi häntä kohtaan määräytyy sen perusteella, pidätkö häntä seksikkäänä vai et.
    2. Pidät häntä omituisena ja ehkä hullunakin. Alat hieman pelätä häntä ja yrität vältellä jatkossa.
    3. Pidät häntä rasittavana ja itseään korostavana typeryksenä. Ryhdyt levittämään hänestä ilkeää juttua.
    4. Olet mielissäsi hänen tavastaan osallistua hyvän ilmapiirin rakentamiseen. Pyrit jatkossa tekemään enemmän töitä hänen kanssaan.

    Small talk ei jaottele ihmisiä. Kaikki ovat samalla viivalla. Small talkissa yleisen sosiaalisen harmonian luominen on tärkeää, eikä siinä prosessissa saa asettaa henkilökohtaisten mieltymysten varjolla ihmisiä eri asemaan. Myös tässä oikeasta asenteesta small talkia kohtaan kertoo kohta d).

CASE: Let's go for a beer

Meillä oli osastolla jenkki, joka oli hirvittävän mukava ihminen. Hänen kanssaan oli todella hauska keskustella asioista, ja hän näytti aidosti välittävän muista. Työnsäkin hän teki hyvin. Kaikki tulivat hänen kanssaan toimeen ilman ongelmia. Järkytyin aika lailla, kun sitten huomasin hänen olevan pelkkä teeskentelijä. Kaveri kutsui minut usein ikään kuin ohimennen oluelle ja kotiinsakin, mutta kutsua pidemmälle hän ei koskaan mennyt. Kun kerran otin asian puheeksi ja kysyin, että kävisikö vaikka seuraavana iltana, niin hän näytti hetken hämmentyneeltä ja totesi sitten, että katsotaan huomenna. Hän karttoi minua siitä lähtien.

lähde: http://www.uraverkko.net/kulttuuriguru/kulttuuri2b.html