Uusin numero Lähellä -lehdestä tuli lähelleni. Suorastaan lukuetäisyydelle. Haa, kimppuun! Josko jotakin kättä pitempää. Jostain syystä epäilyttää nyt se vähäinen tietämys omaishoitajuudesta ja etenkin miehen asioidenhoidosta sosiaalitoimistossa.

Jes. Luettiinhan me kaksi vuotta kuin piru Raamattua sosiaalihuoltoa ja sosiaalipolitiikkaa. Tiedän Kelan sivut. Mutta kun niitä lukee, tarkoittaakohan se todella meidän tapauksessa ja varmaan se, että käyn itsekkäästi töissä ja varmaan ei onnistu, kun on mies laitoshoidossa, kun minä käyn itsekkäästi töissä, enkä ole kotona hoitamassa miestäni ja hakeutumassa velkasaneeraukseen ja jätä miehen opintolainan erää erääntymästä, jolloin valtio takaajana maksaisi pankille lainan takaisin ja arvioisi omaisuutemme arvon ja miettisi, unohtaisiko kurjat vai olisimmeko rikkaita.... blaa-blaa.

Vihaan lomakkeita. Miehen työkyvyttömyyseläkehakemus jököttää tuossa - itseasiassa - olen sen taas hukannut alitajuisesti kaikkien erittäin tärkeiden papereiden sekaan. Minulla on vain kenties viitisen tuhatta tärkeää A4, joista 80 % on asianmukaisesti luokiteltuna mappeihin rei'iteittyinä hyllyllä. Toinen osa odottaa lajittelua, muovitaskua tai reikiä, ylipäätään jotain.

Miehen paperit ovat vielä mahtuneet keltaiseen nelilokeroiseen muovitaskuun. Kai olisi kohta siirryttävä muovitaskuihin ja mappiin. Ihan oikeaan leveään mappiin. Välilehtiin, joita minulla ei ole muovitaskujen kanssa käytettäväksi.

Miehen fyysinen toimintakyky on lienee todettu uusimmissa tutkimuksissa viime viikolla normaaleiksi. Ongelmat ovatkin tuolla ohjauspaneelissa tai tarkemmin kiintolevyllä eli kovalevyllä eli aivoissa. Käskyt eivät ikään kuin kulje riittävän nopeasti tai sitten ei ollenkaan.

Käytännössä ongelmia on istuutumisessa ja makuulle menossa. Samoin edellisistä nousussa. Myös saunomisessa lauteilta alastulo on vaikeaa. Mies sanoo sen johtuvan siitä, että kuuman kiukaan kanssa on suurempi vaara. Siis jos horjahtaa alas tullessa kiukaalle. Mielessä onkin käynyt apukahvat yms. Mutta niitä emme kaiketi saa, ennen kuin on kotiutuminen on varmistuminen. Siis tarkoitan nyt ilmaisia apuvälineitä. Apukahvoja ja korokkeita.

Lähellä lehdestä löysin lähinnä virtsaongelmista kärsiville linkkiosoitteita, joista saa tietoa ilmaisista hoitotarvikkeista ko. vaivaan. Jaa-a. Ja sitten alkaa mahtava mielenosoitus vaippoja vastaan. Jep. Meilläkin on tilanne mennyt niin huonoksi, että minun jaksamisen parantamiseksi ja etenkin pyykkimäärän vähentämiseksi (ei siis 100 %:sti onnistu sittenkään) alettu käyttää vaippoja. Onneksi mieheni ymmärtää näkemykseni.

Lisätietoja muillekin asioista kiinnostuneille:

www.kuivaksi.fi
www.kestovaippainfo.fi
www.hoivatarvike.fi
www.apuvalinekeskus.fi
www.respecta.fi
www.tempurmed.fi
www.inva-apuvaline.fi
www.lojer.com
www.tena.fi

Jostain syystä linkitys ei vienyt minnekään, joten osoitteita vain kopioimaan. Niin ja se Lähellä -lehti on Omaishoitajille ja läheisille suunnattu jäsenlehti. Suosittelen. Kuuluu jäsenhintaan.