Tasangon salat aukeavat. Joku on kaivanut suuria kuoppia, joihin voi pudota. Kyse on henkisistä tasangoista, joilla koen tällä hetkellä kulkevani tässä omaishoitajan kuten muussakin roolissa.

Kriisin käsittely on ohi ja on jälleenrakentamisen aikakin jo lopuillaan. Seuraavassa lainaus osoitteesta: http://www.kuopionkriisikeskus.fi/pulinapaja/iso/krii.html

Traumaattisen kriisin vaiheita:

On hyvä yrittää muistaa, että jokainen ihminen reagoi omalla tavallaan tilanteisiin. Se mihin sinä reagoit voimakkaasti, ei välttämättä kosketa toista ihmistä samalla tavalla. Ihmiset ovat hyvin erilaisia ja käyvät myös yksilöllisesti näitä vaiheita läpi.

Shokkivaiheessa voi koko tilanteen hahmottaminen olla hyvin puutteellista ja yleensä ihmisillä esiintyy silloin ajattelun ja toimintakyvyn heikentymistä. Vaihe voi kestää lyhyestä hetkestä muutamiin vuorokausiin. Tällöin on tavanomaista, että ihminen on sisäisessä kaaoksessa ja hän lamaantuu tai voi "huutaa tuskasta". Silloin ei usein edes pysty tunnistamaan esim. fyysistä kipua. Ihminen haluaisi vain "sulkea silmänsä" koko tapahtumalta.

Reaktiovaiheessa tiedostetaan, mitä on tapahtumassa tai on tapahtunut. Silloin ihminen yrittää yleensä kieltää ja torjua koko asian ja näin yrittää suojella itseään. Vaihe voi kestää 4-6 viikkoa. Erilaiset kysymykset ovat pinnalla, kuten Miksi minulla tapahtui näin? Olenko tulossa hulluksi? Myös syyllisyyden, surun ja epätoivon tunteiden sekä erilaisten fyysisten oireiden kokeminen on hyvin tavallista.

Läpityöskentelyvaiheessa tapahtunut hyväksytään vähitellen osaksi elämää. Tämä vaihe saavutetaan yleensä noin puolen tai vuoden kuluttua.

Uudelleensuuntautumisvaiheessa ihminen on kyennyt selvittämään kriisin aiheuttamat tunteet. Elämään alkaa vähitellen tulla uusia kiinnostuksen kohteita ja itsetuntokin palautuu hiljalleen.

Muita mielenkiintoisia linkkejä:


http://www.apua.info/Kategoriat.aspx?classID=578f871b-8c77-4e34-870a-60344d0400e5


Noita henkisiä monttuja syntyy nopeasti, kun esimerkiksi auto ei käynnisty ja töihin pitäisi lähteä. Ja tietysti on viikonloppu tulossa ja pikku autonasentajat viettävät vapaata. Odottelen malttamattomana huomisaamua, jolloin voin soittaa korjaamolle....