Taajamissa asuu 84 prosenttia väestöstä

Julkaistu: 15.1.2008 10:10 HS


Väestö keskittyy Suomessa yhä enemmän taajamiin. Taajamaväestön määrä on kasvanut viidessä vuodessa 124 000 ihmisellä eli 2,9 prosenttia. Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2005 lopussa noin 4,4 miljoonaa ihmistä eli 84 prosenttia suomalaisista asui taajamissa.

Taajamia oli yhteensä 745, ja niiden maapinta-ala oli yhteensä 7 169 neliökilometriä. Neljä viidestä suomalaisesta asui näin alueella, joka on ainoastaan 2,4 prosenttia koko maan maapinta-alasta.

Tilastollinen taajama on vähintään 200 asukkaan asutuskeskittymä, jossa asuinrakennusten välinen etäisyys on enintään 200 metriä. Tilastokeskus määrittää taajamat viiden vuoden välein.

Yli puolet taajamista on alle tuhannen asukkaan taajamia. Yli 20 000 asukkaan taajamia on vain neljä prosenttia kaikista taajamista. Yli 100 000 asukkaan taajamia on kuusi: Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Lahden ja Jyväskylän keskustaajamat.

Minä en lakkaa kai koskaan ihmettelemästä ihmisten tarvetta asua omakotitalossa. Siitäkin huolimatta, että asun itsekin. Mutta ihmetykseni koskeekin nyt lähinnä esim. vantaalaisia ja miksei espoolaisia ja muitakin vastaavia alueita. Mutta etenkin Vantaalle rakennetaan, koska Espooseen ei riittänyt rahkeet rahan puolesta. Rakennetaan Vantaalle kunnon pytinki. Lähes miljoona velkaa ja näillä rakennusmateriaalien hinnoilla riittääkökään. 

Siis jättävätkö he velkaa lapsilleen perinnöksi vai onko heillä hyvät tulot? No, tietysti on oltava vähintään se 2600 euroa kk:ssa, muuten pk-seudulle ei kannata mennäkään asumaan. Mutta sittenkin. Ja kuinka monelta löytyy vielä hulppea kesäasunto (ei siis mökki) Saimaan rannalta ökyrikkaitten venäläisten naapurista? Vanhemmilta ehkä nyt kuitenkin peritty, maalaisjuuret nääs.

Mutta kun elää niissä kivilinnoissa ja väliä on enintään tuo ylläolevan jutun mukaan 200 m, siinä oltava aika vahvasti sisällä viihtyvää sorttia. Tai sitten toisten katseiden alla viihtyvää. Sitä minä vaan täällä liukkaalla periferialla mietiskelen, lapsuuden maisemiani etelässä.