http://minz.vuodatus.net/blog/1036684#bottom





Mää pyrin tänä vuan:

  • vähentämää roskaamist (välttämäl turhii pakkauksii; ostamal tarppeeks, muttei liikka; kompostoimal ruakajätteet {sipulinkuaret jne.} ja käytetyt talouspaperit, kunha saaraa kesäl kompostori käyttöhö; kiärrättämäl tavaroit...) Ostokäyttäytyminen onkin yksi suurin asia, johon voi vaikuttaa. Olen ajatellut ihan tosissaan ostaa puolikkaan sian, jotta pääsen noista muovirasiavuorista eroon. Tosin olen kasvattanut ennen kesäpossuja, joten osaan laittaa ruokaa aika isoistakin möhkäleistä.

  • käyttämää enempi maatuvii roskapussei tuota minä olen ihmetellyt, että onko hyötyä maatuvista roskapusseista, jos sisällä on vaikka vaippoja.... siis kertokaa, minua tämä asia on vähän vaivannut usean kerran.

  • lajittelemaa jätteet paremmi (lasi, metalli, lehret... - paperi ja pahvi tuleeki käytettyy aika tarkkaa sytykkeen takas) Mulle hankaluutta aiheuttaa tuo kuvalehtien paperi. Sitä kun pitäisi polttaa tosi korkeassa lämpötilassa ja etenkin puun seassa. Tosin kierrätän kuvalehdet aika tarkkaan, tai kierrätin. Nyt niitä on jätetty pyörimään pitkin huushollia, että nuori koiravillikkomme saa askarrella niistä silppua. En kyllä edes tilaa muita kuin jäsenlehtiä. Kuvalehdet kiertävät siskoltani äidin kautta meille ja sitten vielä kylille. Siis paitsi nyt. 

  • käyttämää enempi ympäristöystävällissii pesuaineit (pyykki ja tiskit lähinnä) Tähän minun on ilmeisesti paneuduttava. Ei ole tiskikonetta, mutta pyykkikone kyllä. Mistähän saisi hyvää tietoa aineiden ympäristöystävällisyydestä. Ja heti kävin katsomassa. Löytyi ihan Ekotekoja opas. 

  • valittemaa enempi ympäristöystävällissii papereit (talous- ja WC-paperi, kirjepaperit ja -kuaret...) Näitäkin olen miettinyt, että voiko näihin merkkeihin luottaa ja pitäisikö ajatella kuljetuksia ja yms. Voi voi.

  • käyttämää autoo vaa välttämättömyyksihi (maaseurul ku asutaa, ni ajoo tulee kyl kiältämät jonkunki verra) Pakko on omaa autoa käyttää sekä töissä että vapaa-aikana. Mutta sitten tulee yhdisteltyä kaupassa käynnit työmatkoihin ja yrittää vapaat olla ilman missään käyntiä. Mutta kyllä matkat täällä maalla on niin mahdottomia, että täysin ilman autoa ei pärjää.

  • hankkimaa enempi säästölampui käyttöhö (ny o paljo hehkulampui, ku niist sentäs vapautuu näi talvisi sisäl tarvittavaa lämpööki enemmä) Tämä on vielä toteuttamatta. Toisaalta en ole ostanut hehkulamppujakaan, kun on entinen sammunut.... alkaa olla pimmeetää puolillaan Efraimin tyttären mökki.

  • käyttämää kesäl ulkokuivatust pyykeil (ny o käytetty kuivausrumpuu - remontin keskel ei ol pihal ollu tarpeeks hyvää tilaa pyykeil) Ulkona liehuu. Harmi kun tuli joskus purettua tuo pyykkinaru pojan kuluntieltä tuosta verannalta. Nyt olen yrittänyt saada narua takaisin koukkuihin, mutta tikkaita ei ole millä yltäisi koukkuun asti. Jää varmaan kesäksi tuokin homma. Mutta pakkasessa pyykkikin raikastuu. Lakanat etenkin on kiva pakastaa ja pyyhkeet, kun niistä kuolee kaikki mahdollinen eläväinen.

  • vähentämää telkkarin käyttöö taustahälyn (tarttee vaa saar rario mahtumaa johonki - auttaa koirie rauhottumisehe, ku ei kaik talon nutinat ja natinat nii helpost kuulu...) Joo, pitäisi varmaan soittaa mieluummin radiota.... tähän puutun heti.

Mitä ollaaj jo asian ettee tehty:

  • uusittu vesijätteenkäsittely talos viime kesän uusie vaatimuste mukaseks

  • kokkailtu monen vuaten ruuat itte, eikä hankit syämissii eineksin (poikkeuksen lemmikkie nappulat ja sähkö-/vesikatkosajat) Ruoka-aineallergiat estää minulta einekset, joten tulee kyllä itse kokkailtua. Satunnaisesti nuo muut hyvämahaiset niitä popsii ja minä saan sitten ruoanlaitosta relata. 

  • leivottu itte enempi (leippää ja sämpylää, mut myäs pullii) Vilja-allergia estää leipomiset. Leipää on ostettu muille sitten suoraan leipomosta. 

  • ostettu miälelläs kotimaist, jos vaa o ollu saatavil  ja vielä lisäksi lähiruokaa, jos on mahdollista ja isoja eriä, jos tiloja pyöritellä.

  • pestää vaa täyssii koneellissii (nii pyykkii ku tiskiiki) 

  • käytetää sarevesii pihakasvie kasteluhu Kesällä 2006 meinasi kuivua kaikki pystyyn, kun totesin, ettei kastella ellei tule taivaasta vettä. Puutarhassa on ollut aina tuo ideologia vallassa. Kasvihuoneessa on pakko kastella, sillä katonläpi ei vettä tule. On todistettua, että kasvit kasvimaalla tarvitsevat kasteluvettä niin suuria määriä, että on parempi olla kastelematta, mikäli vettä ei ole antaa kuin silloin tällöin vähän. Kasvien juuret hakeutuvat maan pintaan ja kuivuvat sitten nopeammin kuin hakeutuessaan syvemmälle. 

  • palautettu tyhjät pullot kauppaha (pantillissii tai ei) On tosi hyvä, että nyt alkaa laajemmin pullot kelvata kauppaan. Olen työllä ja tuskalla kehittänyt pulloille uusiokäyttöä esim. pakastuksessa omille mehuille yms. 

  • ostettu vaatteit ja kenkii vaa ku o ollu iha välttämätönt (silt me varmaa näytetäänki kyl...) Entäs kun ostaa silloin kun on välttämätöntä ja nekin sitten kirpputorilta? Untuvatakillani on sulkasato....

Ookkos itte ehtiny asiaa miättimähä? Mitä oot tehny, teet tai aiot tehr, et jalajjälki omalt kohralt piänenis? Lisäireoit omallekki kohral otan niiv valla miälellän vastaha.