Voi hitsi. Mulla ei ole kauneusdeodoranttia! Helmiäisuutetta kainaloon. Hui! Jos joku näkee, ettei mulla ole... ei ole kainalot kauniita katella. Ainakaan mulla.

En katso mainostelevisiota usein ja törmäsin just äsken tähän mainokseen. Ei muuta kuin googlettamaan tätä uutta tarvettani, että miten ihmeessä minä olen voinut ollakin ilman sitä.

Onneksi en ole yksin tämän asian kanssa.

Kauneusdeodorantti

Lämpimät säät panevat hikoilemaan. Etenkin silloin tarvitaan aineita, jotka hillitsevät hikoilua tai ainakin poistavat siitä aiheutuvaa epämiellyttävää hajua. Näihin tarkoituksiin kosmetiikkateollisuus on kehittänyt useanlaisia tuotteita: on deodorantteja, antiperspirantteja ja talkkeja, jotka on pakattu roll-on-pulloihin, suihkepulloihin tai stickeihin.

Hikoilun hallinnan markkinoiden uusimpia tulokkaita on kauneusdeodorantti. Enää ei siis ilmeisesti riitä, että hillitsee hikoiluaan ja tuoksuu raikkaalle – nykyään olisi muun kauneudenhoidon lisäksi kaunistettava jopa kainalonsakin!

Erään valmistajan kauneusdeodorantti sisältää mainosten mukaan helmiäisuutetta, jonka on määrä paitsi helliä kainalon ihoa myös hivellä muiden silmää. Kauneusdeodorantin käyttäjähän ei itse voi kovin helposti ihailla laitettuja kainaloitaan.

Toisaalta harva meistä kuitenkaan tuijottaa taukoamatta esimerkiksi varpaankynsiäänkään, vaikka niihin olisi tehty miten huolellinen pedikyyri. Ehkäpä kauneusdeodorantti-sanaankin (ja ajatukseen tuotteen käyttämisestä) tottuu. Kun aikaisemmin vaihdettiin kesäisin puuteri aurinkopuuteriin, nyt kenties hankitaan vanhan roll-on-antiperspirantin tilalle ylelliseltä kuulostava kauneusdeodorantti.

Leija Arvassalo Kielitoimiston sanakirjan toimitus Julkaistu 9.6.2006