Eihän tuo vielä ihan lähellä olisi ollutkaan ja hyvin on henkisesti tullut varauduttua, ettei köyhällä tule olemaan tulevaisuudessa mahdollisuutta jäädä ansaitulle eläkkeelle. Eläkkeenmäärää laskevat minun sukupolvelle kohdistuneet lama-aikojen työttömyysjaksot ja kenties monen vuoden uudelleenkoulutukset sekä sen työnsaannin hankaluudet. Joten ollapa edes perijätär....

Hesarin nettiliitteestä tänään:

Suomen Pankin Honkapohja nostaisi eläkeiän 70 vuoteen

Julkaistu: 9.2.2008 09:15


Ylin eläkeikä pitäisi nostaa 70 vuoteen, esittää Suomen Pankin johtokunnan jäsen Seppo Honkapohja. Etelä-Suomen Sanomien mukaan suomalaisten elinikä on lähes kaksinkertaistunut runsaan sadan vuoden aikana.

Naiset elävät keskimäärin 84-vuotiaiksi, ja miestenkin keskimääräinen elin-ikä on noussut 78 vuoteen. Työelämässä pysytään kuitenkin vain kuusikymppisiksi asti.

"Moni on täysin työkunnossa vielä vanhempanakin kuin 68-vuotiaana, jolloin nyt on viimeistään lähdettävä", Honkapohja perustelee.

Nykyisin vanhuuseläkkeelle voi jäädä aikaisintaan 63-vuotiaana, varhennetulle vanhuuseläkkeelle vuotta aiemmin. Yritykset ovat viime aikoina irtisanoneet henkilökuntaansa vanhemmasta päästä, vaikka iäkkäät työntekijät haluaisivatkin jatkaa työelämässä.

Honkapohjan mielestä vanhaa työntekijää ei pidä syyllistää siitä, että tämä jaksaa töissä. Nuorten pätkätyötkään eivät ole vanhojen vika.

Ja toinen uutinen perään.

Työministeriön asiantuntija: Varakkaita kannustetaan jäämään pois töistä

Julkaistu: 9.2.2008 18:24


Suomessa ollaan huolestuneempia köyhien kuin rikkaiden työhaluista, väittää työministeriön eläkkeellä oleva virkamies Pekka Peltola . Hänestä toimeentulon yhteiskunnassa tulisi perustua työntekoon, mutta nyt työntekoa kannustetaan epäjohdonmukaisesti.

"Hyvätuloisia kannustetaan antamalla heille lisää, kun taas huonotuloisia kannustetaan ottamalla heiltä pois tai uhkaamalla sillä", Peltola kirjoittaa Helsingin Sanomien Sunnuntaidebatissa.

Entinen työmarkkinaneuvos arvostelee sitä, että ennenaikaista työstä pois jäämistä kannustetaan eläkevakuutuksilla, joiden vakuutusmaksut voi vähentää pääomatuloista ja ansiotuloista ja että tätä eläkettä verotetaan pääomatulona. Vapaaehtoisia eläkevakuutuksia ottavat tyypillisesti hyväpalkkaiset.

Hänen mielestään varsinkin pienituloisten verotusta pitää yksinkertaistaa ja alarajaa nostaa. "Varhaiseen toimettomuuteen tai eläkkeelle jäämiseen ei pidä enää kannustaa ketään, ei hyvätuloisiakaan", hän kirjoittaa.

Entä mitkä ovat keskiansiot Suomessa?

Palkansaajien ansiot nousivat loka-joulukuussa 5,2 prosenttia

Palkansaajien nimellisansiot nousivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2007 loka-joulukuussa 5,2 prosenttia edellisen vuoden loka-joulukuuhun verrattuna. Yleinen ansiotason nousu nopeutui huomattavasti edellisiin neljänneksiin verrattuna, koska monilla aloilla uuden työehtosopimuksen mukaiset palkankorotukset toteutuivat lokakuun alusta lähtien ja kunta-alalla maksettiin joulukuussa 270 euron kertaerä. Kuluttajahintojen muutoksesta puhdistettu reaaliansioiden vuosinousu oli vuoden 2007 neljännellä neljänneksellä 2,4 prosenttia.

Palkansaajien nimellisansiot kohosivat vuoden 2006 loka-joulukuusta viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon kunnilla 7,3 prosenttia, valtiolla 5,2 ja yksityisellä alalla 4,6 prosenttia. Kunta-alan ansiokehityksestä noin puolet johtui työehtosopimukseen perustuvasta kertaerästä.

Vuoden 2007 keskimääräinen ansiotason nousu edelliseen vuoteen verrattuna oli ensimmäisten ennakkotietojen mukaan 3,3 prosenttia ja reaaliansioiden nousu 0,8 prosenttia.

Palkansaajien säännöllisen työajan keskiansio oli vuoden 2007 loka-joulukuussa noin 2 730 euroa kuukaudessa. Miehet ansaitsivat keskimäärin noin 3 020 ja naiset 2 450 euroa. Kuukausipalkkaisten keskiansio oli noin 2 870 euroa ja tuntipalkkaisten laskennallinen kuukausiansio 2 290 euroa.

Ansiotasoindeksi 2000=100 ja ansioiden vuosimuutokset, ennakkotieto

Vuosi ja
neljännes
2000=100 Ansiotason
vuosimuutos
Reaaliansioiden
vuosimuutos
2007 129,2 3,3 0,8
2007/2 127,6 2,8 0,2
2007/3 128,7 2,0 -0,5
2007/4 133,4 5,2 2,4

Lähde: Ansiotasoindeksi 2007, 4. neljännes. Tilastokeskus

HUOKS ja iso sellainen. Enpä kuulu keskipalkansaajiinkaan. Ei siis asiaa eläkesäästäjäksi eikä eläkeläiseksikään, kuin tietysti sairaseläkkeelle sitten joskus. Onneksi olen harjoitellut jo vähällä toimeen tulemaan työttömyysaikana.