Omaishoito


Omaiset hoitavat usein vanhusta tai vaikeavammaista lasta, jolloin kunta voi maksaa hoitajalle omaishoidon tukea. Lisäksi kunta voi järjestää hoidon tukemiseksi erilaisia sosiaali- ja terveyspalveluja.
Omaishoidon tuen saaminen edellyttää, että kunta ja hoitaja tekevät hoidosta sopimuksen, johon liittyy hoito- ja palvelusuunnitelma. Hoitajana voi toimia muukin henkilö kuin hoidettavan omainen.

"Vuonna 2008 omaishoitajalle maksettavan hoitopalkkion vähimmäismäärä on 317,22 euroa kuukaudessa. Jos hoitaja on estynyt tekemästä ansiotyötä hoidollisesti raskaan siirtymävaiheen aikana, (siis jos on estynyt eli harmi. Entä jos on pakotettu töihin kun vammautuneelta jäi yritysvelat omaishoitajan kannettavaksi? Ja siirtymävaiheen aikana kuullostaa siltä, ettei ole jatkuva kontrahti. Että 600 euroa saisi vain raskaan siirtymävaiheen aikana. Siis ihan pihalla.) hoitopalkkio on vähintään 634,43 euroa kuukaudessa. Hoitopalkkio on veronalaista tuloa.

Kunnan kanssa sopimuksen tehneelle hoitajalle kertyy työstään työeläketurvaa edellyttäen, ettei hän ole jo eläkkeellä (aika monet on, koska iän kasvaessa hoitotarpeeseen joudutaan useammin). Kunta huolehtii myös omaishoitajan tapaturmavakuutuksesta. Hoito- ja palvelusuunnitelmassa määritellään hoidettavalle annettavien palvelujen lisäksi myös hoitajalle suunnatut omaishoitoa tukevat palvelut.

Omaishoidon tuen saajalla on oikeus saada vähintään kolme vapaapäivä (montakohan arvaisi pyytää?) sellaista kuukautta kohti, jonka aikana hoitotyö on luonteeltaan erittäin sitovaa. Kunta huolehtii hoidon järjestämisestä lakisääteisen vapaan ajaksi. Kunnalla on mahdollisuus järjestää virkistysvapaita hoitopalkkiota alentamatta. Omaishoitajan käyttäessä oikeuttaan vapaapäivän pitämiseen, myös palvelusetelillä järjestettävistä kotipalveluista voi hoidettavan maksettavaksi tulla korkeintaan 9 euroa päivässä." Lähde Sosiaali- ja terveysministeriö