Ei kai mikään virtaa käyttävä laite ole turvallinen, jos sitä 24 h pitää lähellään. Ei varmasti tämä tietokonekaan. Eikös ole makuuhuonetta sanottu tilaksi, jossa ei saa olla edes töllöä. Jestas. Meillä on kaikki paheet samassa tilassa. Joten altistusta on ollut ja tulee olemaan.

Syöpätutkijat: Kännykän vaaroista ei voida enää vaieta

Eikö lapsilla ole nykyisin kännykkä jo päiväkodissakin? Mitenkähän tässä tulee käymään.

Omalta kohdaltani kännykkä on muuttunut vuosien saatossa inhokki esineeksi. Jos on oikein epäsosiaalinen olo, en edes vastaa ellei soittajana ole äitini, lapseni tai mieheni. Kun kännykän omistaa, olet ikäänkuin aina auki, tavoitettavissa. Ongelmana soittajalla onkin nykyisin: "Ootko pahassa paikassa?" Minusta koti on paha paikka. Sinne on moni kuollut.

Jos olen pahassa paikassa en takuulla vastaa. Jos tiedän joutuvani pahaan paikkaan, laitan kännyn umpeen. Tillfällettiä se sieltä latelee sitten kiinnostuneille.

Mutta hauskinta on jutun syöpälääkäreiden(kö?) laatimat turvallisuusohjeet:

nuoliharmaa.gif Vetoomuksen laatineet syöpätutkijat ovat kirjanneet ohjeet, joilla kännykän säteilyn vaikutuksia voi vähentää arkipäiväisissä tilanteissa.

nuoliharmaa.gif Puhu kännykällä mahdollisimman vähän. Suosi tekstiviestejä ja lankapuhelinta. Kiinnitä huomiota kännykkämallin säteilyarvoon.

Lankapuhelimen suosimista estää maaseudulla se, ettei Sonera aio jättää lankapuhelimia mihinkään tölliin ja langaton laajakaistayhteyskin on todellisuutta lähivuosina, että sitten varmaan soiteltava kirkolta. Lankapuhelimesta. 

nuoliharmaa.gif Pidä matkapuhelinta vähintään metrin päässä vartalostasi. Käytä puhuessasi kaiutinta tai kuulokenappeja.

Pikkuisen muuttuu tuo profiili kadullakulkijoissakin, jos yrittävät kännyä metrin päässä kuljettaa. Jokin teline kenties turvaviireineen? Ja meteliä riittää, kun huudetaan ja huudatetaan kaiuttimien kautta kaikki asiat. Piru, pitääkö niitä nappikuulokkeita pitää ihan oikeasti? Ei ne pysy mun korvissa ja sitten tulee pää kipeäksi kun yrittää puristaa korvillaan nappeja pysymään korvissa. Kuluu muuten aika paljon ryppyvoidettakin. Ja luistonestoa korviiin....


nuoliharmaa.gif Älä anna alle 12-vuotiaalle kännykkää kuin hätätapauksessa.

Apus, kuinka moni vanhemmista saa kännyn pois alaikäisiksi katsotuilta? Huoks. Omat tenavat on jo täysikäisiä.

nuoliharmaa.gif Vältä kännykän käyttöä paikoissa, joissa on heikko kenttä.

Kyllä maalla on mukavaa, laittaisin maitoa tulemaan, muttei ole kiintiöitä...

nuoliharmaa.gif Älä jätä avointa kännykkää viereesi, kun menet nukkumaan.

On kaiketi kaivettava härötyskellot esiin. Ja eikös se ole se ja sama, jos hommaa sitten tilalle kelloradion? Luultavasti sekin säteilee muutakin kuin aikaa ja sulosäveliä.