Eräät eivät ymmärrä, missä menee yksityisyyden raja.

Ei mikään jalosta ihmistä kuin työnteko. Kun on hellettä ja kun töissä ei kaikki menekään niin kuin pitäisi. Hoitotyössä ei paperimäärä kasva, mutta vastuu senkin edestä. Kolme raskasta työvuoroa takana ja minä istuin kotona nauttimassa täydellisistä ja mustasta kahvista.

Traktorin ääntä tieltä. Haa, taas ihan kuin pihaan tulisi, kun kääntyi naapuriin menemään. Vai menikö? Kohta askeleet kuistilta. Jopa koiratkin unohtivat haukkua. Sukulaismies oli laitettu ajamaan polttopuita. Kun oli epäillyt vastaanottoa, appeni oli todennut että hänen luvallaan saa kipata ison kuorman puita pihaan.

En tunne kiitollisuutta. Vain karmaisevaa vihaa tuota ihmistä kohtaan. Hän siis luulee, että hänellä on oikeus kipata valitsemaansa apua pihalleni. Ja varmasti sen jälkeen valta seurata puiden siirtoa liiteriin ja tuntea synkeää riemua siitä, että joka kerta polttaessani puita, voin tuntea kiitollisuutta tätä isoa avunantoa kohtaan.

Seuraus

Se, mitä tässä olen yrittänyt työstää on ensi joulu ja jonkinlainen kylmän sodan kaltainen välirauha. Se on nyt ohi, se suunnittelu. Toivon tilaisuutta sanoa, että seuraavan kerran teen ilmoituksen ilkivallasta poliisille. Ei luvatta toisen pihaan voi kaataa mitään. Ei kultaakaan. Ja vielä laittoi sukulaismiehen tuollaiseen välikäteen. En suinkaan purkanut vihaani häneen, vaan yhdessä siunailtiin veljeksiä, joista toinen on hänen isänsä toinen appeni.

En siis näe muuta vaihtoehtoa, kuin tehdä selväksi, etten halua olla henkilökohtaisesti missään tekemisissä hänen kanssaan eikä se, että hänen poikansa asuu täällä oikeuta häntä mihinkään tämänkaltaiseen meidän elämään puuttumiseen. Tekisi mieleni niin tehdä asiasta ihan virallisen, mutten tiedä missä tällaisia asioita hoidetaan. Muualla kuin oman käden oikeustuomioistuimessa. Jota en tosiaankaan kannata. Mutta tämä syö minun sisintäni siinä määrin, etten kykene kai antamaan enää sitten anteeksi, vaikka ukkoraiska kuolisi.

Pahin painajaiseni olisi se, että hoitaisin sitä kääkkää jossain vaiheessa. Täytyy toivoa, että luonto korjaa pois muuten. Että osaa joku pilata toisen elämän tällä tavalla.