Joulu mennyt on, siitä riemuitsen.

Pitänee miettiä ensi jouluksi jotain muuta. Tämä saunotus jää kyllä pois aatolta. Pitää hajottaa hommia monelle päivälle. Toisaaltahan meidän perhe niin tekeekin, mutta liikaa jäi aatolle suorituspaineita, jotka sitten näkyy kärsimättömyytenä ja jaksamattomuutena.

Ja kun miehen olotila oli hieman pakkasen puolella ja kaikki omatoimisuus oli poissa, ei varmasti minun ääneni helvetistä itään, lisännyt motivaatiota - saati joulumieltä kenellekään.

Ja käynti tilillä osoitti julmasti, että rahaa on palanut lujasti. Tytär auliisti lupasi lainaa, jos menemme vain alennusmyynteihin. Onneksi rahaa yleensä tilissä tulee ylimääräistäkin. Tosin vuodenvaihde katkaisee niin monesta asiasta maksukaton eli kaikki maksaa taas jonkin aikaa kalliisti.

Mutta koska arkirutiinit miehen hoidossa on riittävän orjalliset noudattaa, on vaikea löytää voimia ainakaan tällä hetkellä, suorittaa saunomiset, kuusenkoristelut, kinkunpaistot ja haudalla käymiset saman vuorokauden aikana.

Vaihtoehto ei ole kyllä kotoa lähtökään. Ainakaan ei tule olemaan helppoa kun eläimiä on kuitenkin hoidettava. Ja sellaisia valmiita joulupöytiä ei niin vain ole. Siis minulle. Joten vuosi aikaa kutakuinkin kyhätä Plan B. Aika alkaa nyt....