Arvatkaa, kenen pieni päätös kohti terveellistä elämää oli 500 g hedelmiä ja vihanneksia? Ja paprika on yksi, joita koko perhe syö. Ja epsanjan herkkujahan ne taitaa olla. Muuten olen suosinut Suomalaista... mutta toivotaan, että osoittautuu säilöntäominaisuuksiltaan hyväksi jäämät ihmisruumiissa. Voin maata siis ikuisesti mätänemättä hautuumaalla, vaikka kuolinkin ennen aikojani. Lisäksi ajattelin, että jos säteilisin vielä ekologisesti haudasta valoa pimeään, säästytään hautakynttiläjätteeltä.


JUURI NYT

Suomessa myytävissä vihanneksissa saattaa olla laittomia torjunta-aineita

23.2.2009 11:46 | Päivitetty: 23.2.2009 17:16

tuomas selänne

Laittomia kasvismyrkkyjä on löytynyt Suomessa viimeksi paprikoista vuonna 2007. Aivan viime aikoina laittomia tuontieriä ei ole jäänyt viranomaisten haaviin.

Laittomia kasvismyrkkyjä on löytynyt Suomessa viimeksi paprikoista vuonna 2007. Aivan viime aikoina laittomia tuontieriä ei ole jäänyt viranomaisten haaviin.

Laittomien torjunta-aineiden käytöstä on tullut kasvava ongelma Euroopan kasvis- ja hedelmäviljelyksillä. Torjunta-ainekauppa rehottaa etenkin Espanjassa, josta tuotteet päätyvät suurimmaksi osin vientiin.

Suomessakin saattaa olla myynnissä laittomilla torjunta-aineilla veljeltyjä kasviksia, arvioi Elintarviketurvallisuusviraston ylitarkastaja Reijo Vanhanen Ylen uutisille.

Suomessa tuontivihanneserä vedettiin laittomien torjunta-aineiden takia myynnistä viimeksi vuonna 2007.

 

Euroopan kasvinsuojeluaineteollisuuden etujärjestö ECPA tiedotti viikonloppuna, että Espanjan viranomaiset ovat takavarikoineet 5 000 kiloa laittomia torjunta-aineita kahden viime kuun aikana tehdyissä ratsioissa. Poliisi on pidättänyt lisäksi 12 ihmistä, ja jutussa on nostettu 92 syytettä.

ECPA:n asiantuntijan Ricky Rowen mukaan ratsioiden tulokset osoittavat laittoman torjunta-ainekaupan olevan laajaa. ECPA on arvioinut, että jopa 5–7 prosenttia EU:ssa myydyistä torjunta-aineista on laittomia.

Myrkkyjen uskotaan päätyvän Eurooppaan Kiinasta Itä-Euroopan rikollisjärjestöjen salakuljettamana.

 

Suomen viranomaiset eivät ole törmänneet laittomiin kasvimyrkkyihin aivan viime aikoina. Vuonna 2007 Suomeen tuoduista paprikoista löytyi jäämiä isofenfossi-metyylistä.

Elintarviketurvallisuusviranomaiset vetivät paprikat markkinoilta varotoimena, vaikka niiden ei arvioitu aiheuttavan terveysriskiä ihmisille.

Tullin mukaan tapaus jäi yksittäiseksi, eikä laittomia torjunta-aineita ole sen jälkeen testeissä tavattu.

 

Tuontivihannesten turvallisuutta valvotaan Suomessa seulontakokein, joita tehdään vuosittain noin 1 800. Vuonna 2007 määräysten vastaisia eriä paljastui 64 ja normien ylärajoilla olevia eriä 85.

Eniten määräystenvastaisia eriä oli tullilaboratorion mukaan paprikoissa (8), omenissa (7), lehtisalaateissa (5) ja tilleissä (5). Kaikkiaan kasvinsuojeluaineiden jäämiä tutkittiin yhteensä 1 651 elintarvike-erästä.

Tutkimuspäällikkö Kalevi Siivinen Tullilaboratoriosta huomauttaa, että vaikka normit ylitettiin suhteellisen usein, tuotteiden ei katsottu olevan kuitenkaan terveydelle haitallisia.

"Normit on asetettu niin, että vaikka tuote hylättäisiinkin, se ei välttämättä tarkoita, että se olisi terveydelle haitallinen", Siivinen sanoo.

Tullilaboratorio ei voi testata jokaista Suomeen saapuvaa hedelmä- ja vihanneserää, vaan valvonnassa keskitytään riskialttiimpina pidettyihin tuotteisiin.

 

Laittomat torjunta-aineet ovat Siivisen mukaan ongelma etenkin Espanjassa, mutta myös muissa maissa.

Viranomaiset ovat paljastaneet laitonta kauppaa myös Puolassa. ECPA:n mukaan ongelmia on muun muassa Baltian maissa, Bulgariassa, Italiassa, Kreikassa, Etelä-Ranskassa ja jopa Tanskassa.

Pelkona on, että harmaa bisnes lisääntyy finanssikriisin aiheuttamien talousongelmien takia.