mutta minusta tuntuu kuin olisin jo osittain lomalla. Vaikka kolme yövuoroa odottaa. Yöt ovat yleensä rauhallisia, mutta niissäkin piilee vaikean yön mahdollisuus.

Illalla olo olikin riehakas. Mies oli käymässä ensimmäistä kertaa yksin vanhempiensa luona. Jos reissu onnistuisi, uskaltaisin uusia sen sitten jatkossakin. Taksilla laittaminen ei ole täällä pienellä paikkakunnalla sellaista kuin isoissa. Melkeinpä sama tuttu kuski ajaa aina ja sille samalle tulee aina tilaukset tehtyäkin.

@ @ @

Eilen työvuoron aikana tapoin katseella tarran kiinnittäneen ihmisen. Onneksi oli juuri puhelimessa, niin ei tarvinnut sanoa mitään. Olisi tullut julmetun paljon sammakoita. Nyt meni kohtaamiset aivan siedätyshoitona. Kuittausten aika on kun loma on pidetty. En aio jättää aivan siihen luuloon, etten tietäisi tai että tuntisin itseni syylliseksi mihinkään muuhun kuin inhimillisyyteen.

Lisäksi kokenut kollegani neuvoi näyttämään, etten ole niin heikko, että kannattaisi jatkaa kiusaamista. Mutta kun tämä on niin vaikeaa tasapainoilua: pitäisi varoa agitoimasta ja toisaalta näyttää, että tuli kiusattua väärää ihmistä. Joskaan tämä kyseinen ihminen tuskin ymmärtää tekonsa kiusaamiseksi ollenkaan. Tuli vain toiminnallaan evänneksi minulta mahdollisuuden olla inhimillinen.

Vielä kun keksisi miten estää kiusaamasta ketään.... koska on p-mainen tyyppi ja harjoittanut tätä loanheittoa vuosia ja tulee tietysti sitä tekemäänkin, kun on tuolle tielle sortunut. Eli mitään ymmärrystä hän ei kaipaa. Keneltäkään.

@ @ @

Aurinko paistaa ja tarkoitus on grillata taas. Tuolla kalliolla olevan grillin ääressä. Viima pakottaa kyllä tekemään tuulensuojia. Eikä siellä ehkä ole muutenkaan viisasta viipyillä kuin itse grillauksen ajan.

Tautini katkesi muuten kuin kananlento. Jos kurkku ei olisi ollut silloin viime viikonloppuna tajuttoman kipeä, voisin epäillä sairastuneeni psykosomaattisesti. Hengitysoireita kuitenkin jäi. Sellainen yskähtelyn tarve ja toisaalta paineentunne rinnanpäällä. Mutta öisin saa nukuttua ja muuten tuntuu, että on vaikea sanoa johtuuko väsymykset ja vetämättömyys taudista vai uupumuksesta.

@ @ @

Työpaineitakin tuli loman ajaksi. Suuri Geriatri on tulossa toisen lääkärin kanssa kierrolle ja nähtävästi minut laitetaan esittelemään asukkaita. Tein sen viimeeksikin, koska kukaan muu ei ollut miettinyt koko asiaa. Syykin on tosin selvä. Kollegoitteni mielestä asia kuuluu sairaanhoitajille. Minusta meille kaikille, jotka työskentelevät asukkaiden kanssa.

Minä siis kaivan tavallaan maata omien jalkojeni alta. Yhtäältä puutun viisaampien asioihin ja toisaalta aiheutan suuttumusta kollegoiden keskuudessa.

Se miksi sairaanhoitajat eivät asiaan ryhdy onkin toinen juttu. Heillä on hoidettavaan hallinnollisia tehtäviä, jotka eivät heille oikeastaan kuuluisi, koska heistä kukaan ei ole meidän esimiehemme. Joten voimia menee ihan päivittäisen toiminnan pyörittämiseen.

Ja olisiko kiinnostusta sitten asiaankaan. En tiedä. Minulla sitä vielä riittää, kun en ymmärrä, että siinähän on selkeä riski taas tehdä virheitä. Jos virheitä alkaa pelkäämään, pitää jäädä kotiin ja kotiinkin on moni kuollut....