Vanhojen ihmisten kaatumiset rajussa nousussa

julkaistu eilen klo 15:00, päivitetty tänään klo 14:44

Yli viisikymppisten kaatumistapaturmat ovat lisääntyneet rajusti, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Sairaalahoitoa vaatineita kaatumisia sattuu nykyisin kolme kertaa enemmän kuin vielä 70-luvulla.

Yli viisikymppisten sairaalahoitoa vaatineet kaatumiset lähtivät tasaiseen nousuun 80-luvulla. Taustalla ovat muun muassa eliniän piteneminen ja entistä aktiivisempi elämäntapa - sekä alkoholi.

- Asiaa pitäisi selvittää enemmän, mutta varsinkin 50-60-vuotiaiden kaatumisissa oletetaan, että alkoholi on yksi tekijä, sanoo yksikön päällikkö Anne Lounamaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

- Toki he myös liikkuvat ja urheilevat enemmän.

Kaatumistapaturmien odotetaan kaksinkertaistuvan nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Kaikkiaan kaatumisia ja putoamisia on vuosittain noin 1 200.

Nuoret telovat itsensä liikunnassa

Nuorilla ihmisillä tapaturmia sattuu varsinkin liikunnan parissa. Liikunnasta aiheutuneet vammat ovat lisääntyneet 40 prosentilla 80-luvun lopulta.

- Esimerkiksi salibandyn harrastus on lisääntynyt, ja siinä tulee paljon polvivammoja. Tapaturmia selittää myös nuorten huono kunto.

Yleisesti ottaen suomalaisille sattuu aiempaa vähemmän tapaturmia. Tapaturmakuolleisuus on maailman alhaisinta, ja varsinkin liikenneturvallisuus on parantunut merkittävästi.

Tapaturmissa kuolee silti edelleen noin kolme tuhatta suomalaista joka vuosi. Valtaosa tapaturmista sattuu kotona ja vapaa-ajalla.

YLE Uutiset / Mirva Brola

Ei ymmärrä hei. Kohtahan minusta tehdään vanhus. Miehen vanhusjuhlat on sitten ensi vuonna. Ihan oikeasti laskekaas että 80 vuotta on ihan mahdollinen ikä. Ja vanhus on jo 50-vuotiaana, joten saat viettää pitkää vanhuutta ensin sen 25 vuotta ansiotyössä ja sitten eläkkeellä, siis jos on varaa... sen lopun.