Jalat heiluvat tai enemminkin tutisevat hermostuneesti. Olen varmasti purkanut lenkillelähdöilläni kahtena aamuna tätä hermostuneisuutta. Mikä sen laukaisee? MIehen töihinlaitto. Ainakin luulen niin.

Pitäisi osata kääntää tämäkin jäähyväisiksi. Vielä saan laittaa töihin. Aamukampa on hankittu. En vain tiedä piikkien määrää. Olisi härkittävä sossua. Kysyttävä joko on eka tonttu kuudesta koossa. Ja onko suunnalla väliä. Vauhdista onkin sitten turha kysyä. Kun on tontut auki.

Väläyttelin kommenteissa, että olen harkinnut aloittavani ryhmän vetämisen sitten kun vapaudun omaishoidon kahleista. Ehei. Vapautuminen ei onnistukaan. Se, että vapautuisi, merkitsisi miehen kuolemaa. Tai omaani. Tai avioeroa. Tosin missään näissä vaihtoehdoissa - eipäs sittenkään omassani - vapautumiseen menisi oma aikansa.

Pallo jalassa. Iso pallo. Omaishoitajuuden pallo. Ehkä minänkehitykseeni oli kuuluttava tämäkin jakso. Minulla on tarve auttaa ihmisiä. Se tarve voi uuvuttaa. Se tarve ei kohdistu mieheeni, koska se tarve tulisi tyydytettyä ihan kahdeksassakin tunnissa päivässä. Omaishoitohan merkitsee 24 tuntia päivässä.

Luuseriakan vetämä omaishoitajien vertaistukiryhmä. Jeeee. AVH on omaisten sairaus. Iso pallo jalkaan ja toinen isompi päähän. Pää paisuu ja paisuu, kunnes ajatus ei kulje. Kusi ei saa nousta päähän. Siitä pitävät muut hoitoon osallistuvat huolen. Sairastuneen pitää saada kaikki vähäinen manna, kun hän on kokenut sen suurimman menetyksen. Hänen on rahat ja hänen on seksuaalisuus. Onko selvä?

Joskus ja pelottavan usein tuntuu siltä, että se olenkin minä, joka sain ne kärsimykset tästä miehen aivoinfarktista. Hänhän on näennäisen cool itse. Ei melskaa ei näytä tunteitaan useinkaan. Kaikki pysyy sisällä. Tai ei siis kaikki. Vaippoja kuluu. Kun ei ole riittävästi hoitajia. Viemään vessaan. Jaksamaan sitäkään.

Oiskohan pitänyt lähteä lenkille? Vai riittäisikö iPodi? Se jonka lataaminen saa koneeni juntturiin. Jääkaappikin on väsynyt laite. Telkkari oikuttelee. Kaikki ontuu ja on huoltoa vaille.

Pitäisi edes siivota. Edes sitä osaa elämää, mitä voi.