Vivaldista potkua siivoukseen

Torstai 1.10.2009 klo 17.46

Musiikkityyleistä klassinen tehostaa siivousta parhaiten. Samalla se vähentää stressiä imurin varressa, paljastaa tuore tutkimus.


Electroluxin mukaan klassinen musiikki sopii parhaiten keskisuurten tai isompien kotien siivoamiseen, joissa on painavia huonekaluja ja puulattiat. (ZUMA WIRE)


Electolux on rakentanut kuluttajille verkkopalvelun, jossa voi löytää juuri omaan kotiinsa parhaiten sopivaa siivousmusiikkia.

Sivustolla voi määritellä kodin tyypin, neliömäärän, huoneiden määrän, lattiatyypin, likaisuusasteen, imuroijan pituuden sekä kodin tyylin. Näistä tekijöistä syntyneen soittolistan voi ladata iTunesin kautta tai sitä voi kuunnella nettiradiosta.

Palvelu löytyy täältä.

Musiikin vaikutuksia tutkittiin Electroluxin laboratoriossa Tukholmassa.

Erityyppisen musiikin vaikutuksia tutkittaessa kävi ilmi, että juuri klassinen musiikki alentaa sydämen lyöntitiheyttä, lisää imuroinnin tahtia, parantaa siivoustuloksia ja saa imuroijan tuntemaan itsensä onnelliseksi.

Klassisen lisäksi tutkittiin R&B:n, popin, rockin, jazzin ja tanssimusiikin vaikutuksia. Toiselle sijalle vertailussa nousi hiphop, joka teki siivouksesta kevyen tuntuista ja paransi siivoustuloksia.

Kunnon rokki antoi testisiivoojille energiaa, sai sydämen hakkaamaan ja lisäsi siivoustehoa. Tanssimusiikki sen sijaan sai kyllä siivoojan liikkumaan nopeasti, mutta samalla se heikensi siivouksen tuloksia. Jazz taas teki siivoojan liikkeistä hitaita ja heikensi tuloksia tällä tapaa.

Popin ei huomattu vaikuttavan siivoojan mielialaan tai työn tuloksiin.