Olenkohan minä ainoa hoitotyötä tekevä, jonka mielestä toimittaja Kirsi Virtanen on melkein oikeassa? Jos ei ihan oikeassakin?

Pakko kirjoittaa ko. juttu ammattiliiton lehdestä Super no 11, kun en löytänyt sitä muualtakaan.

Hän haukkuu hoitajia (teksti Jukka Järvelä)

Yleisradion toimittaja Kirsi Virtanen herätti kohua syyttämällä radio-ohjelmassaan hoitajia epäinhimillisiksi. Virtanen seisoo yhä sanojensa takana.

Kirsi Virtasen mukaan osa hoitajista etenkin vanhustenhoidossa kohtelee ihmisiä epäinhimillisesti. Asia vahvistui, kun hän luki lääninhallituksen  alkusyksystä valmistuneen raportin asiasta. Syyskuisesta radiopakinassaan hän kysyi, kuinka paljon lisää rahaa "mankuville" hoitajille oikein pitää maksaa, jotta he olisivat inhimillisiä työssään.

- Ymmärrän kiireen ja huonon palkana, mutta site en ymmärrä, että tämän perusteella saa kohdella muita ihmisiä huonosti. Jos minulla olisi valta jonkun ihmisen yli, niin kuin hoitajilla monesti on, minulla ei ole oikeutta käyttää sitä valtaa inhimillisesti ottaen väärin.

Virtanen kertoo jo pitkään törmänneensä hoitajien epäystävällisyyteen sekä itse että ystäviensä kokemana. Myös omat hoitajaystävät ovat myöntämeet huonot hetkensä.

- Lääninhallituksien raportin jälkeen ihan peruspalveluministeriä myöten myönnettiin, että tämä asia on hoitoalalla tuttu. Kyse ei siis voi olla mistään marginaali-ilmiöstä.

- Ongelma ei ole ammattitaidon, osaamisen tai tietotaidon puolella. Jossakin vaiheessa joillakin asia vain on lipsahtanut niiin, ettei hoitoalaa mielletä palveluammatiksi vaan ammatiksi, jossa minä itse eli se hoitaja päättää ja määrää, vaikka hoidon kohteena olisi puolustuskyvytön vanhus.

- Olisi outoa, jos hoitajat eivät kykenisi myöntämään huonoa kohtelua, josta raportoidaan laajasti. Se olisi jopa surullista.

Virtasen mukaan hyvää käytöstä voi ylläpitää kiireessäkin.

- Peruskohteliaisuuteen ei kulu aikaa. Voi sanoa, että "nyt minä en ehdi viemään sinua vessaan, valitettavasti joudut tekemään tarpeesi siihen vaippaan". Ei niin, että "kuse sä siihen vaippaan vaan".

Kiireen olemassaoloon Virtanen ei aina usko. Hän kertoo lasikopeissa kahvikuppeineen maleksivista, Facebookissa roikkuvista ja tupakalla notkuvista hoitajista.

Ovatko hoitajat kaikkein epäkohteliain ammattiryhmä?

- Teit tiukan kysymyksen... eivät ne varmaan ole, mutta vaikea kuvitella, mistä löytyisi epäkohteliaimpia.

- Ainakin niillä hoitajilla olisi paljon mietittävää, jotka ovat esillä lääninhallituksen raporteissa.

Virtanen kertoo saaneensa hoitajien käytöstä moittivasta ohjelmasta hyvää henkilökohtaista palautetta, myös hoitoalalla työskenteleviltä ihmisiltä.