Kaikki on huvittavaa niin kauan kuin se sattuu jollekulle toiselle.
- Will Rogers -

Empatia - ymmärtämys, myötäeläminen, harvinainen maksuton hyve

Sympatia - myötätunto, yliannostuksen vaara ei ole kovin suuri

-Timo Reunanen Sairaalasanasto-

Vahingonilo näkyy aivoissa


18.1.2006 Nature/Radion tiedeuutiset/YLE Terveys

Miehet kokevat enemmän vahingoniloa kuin naiset nähdessään epäreilusti käyttäytyneen ihmisen joutuvan kokemaan kipua, osoittaa Lontoon yliopistossa tehty koe. Tyytyväisyyden kokemusta ei kysytty vaan sen ilmenemistä mitattiin koehenkilöiden aivoista magneettikuvauksella.



Ihmiselle on tyypillistä empaattinen suhtautuminen lajitovereihin, toisin kuin monilla muilla eläinlajeilla. Brittikokeessa vapaaehtoiset koehenkilöt osallistuivat peliin, jossa palkintona oli rahaa. Vastapelureina oli kokeen järjestäjien apulaisia, jotka pelasivat joko rehellisesti tai huijasivat siten, että se näkyi. Sen jälkeen vastapelurit alistettiin kivulle ja katsottiin miten järjestelystä tietämättömät koehenkilöt reagoivat.

Kun vastapeluri oli toiminut rehellisesti, sekä miehet että naiset tunsivat myötätuntoa tätä kohtaan. Tämä näkyi aivoissa "empatia-alueiden" (AI/FI ja ACC-aivokuoren alueet) aktiivisuuden lisääntymisenä. Sen sijaan kun vastapeluri oli yrittänyt huijata, naiset tunsivat edelleen myötätuntoa mutta miesten aivoissa empatia-alueiden aktiivisuus pieneni selvästi. Miehillä ilmaantui myös aktiivisuutta "palkitsemisalueelle", joka aktivoituu yleensä myönteisistä kokemuksista. Kosto herätti miehissä siis positiivisia ja palkitsevia tuntemuksia.
lisää   http://www.yle.fi/genreportaalit/