Auttava puoliso on ihmisen paras apu.

 - Euripides -

Ja päässäni alkoikin soida Mati and Tepo: Kaiken takana on nainen, joka ihanasti... Euripides eleli vaatimattomasti 400-luvulla. Hänellä oli kaksi vaimoa, että apua on ollut tai sitten autettavaa on riittänyt enemmän kuin yksi on kyennyt tekemään. 

Ärsyttää se asetelma, että auttajan osa lankeaa usein naiselle. Vieläkin nainen perheessä on tai ainakin odotetaan olevan hoitovietillä varustettu. Juu, olenhan minäkin hoitaja ja ihan oikeasti kutsumuksesta aikuisena alaa vaihtanut. Mutta se on kuitenkin työtä. Alkaa joko aamulla tai iltapäivällä tai myöhään illalla, mutta loppuu 8-10 tunnin päästä takuu varmasti kuin bensa mun autosta.

Oli se puolison auttaminen sitten toisen työuraa varmistavaa toimintaa tai sairastuneen puolison hoitamista eli omaishoitoa, homma jää näkymättömäksi.

Meillä tehtiin ns. talokirja vuosikymmen sitten. Olinpa taas kerran työttömänä (tämä siis ennen hoitajaksi valmistumista). Kirjaan aineistoa kerännyt nainen kyseli ammattiani. Voi viulu. Talokirjaan omistajan ammatti ja harrastuksia. Otti ohimoon. Lähdin pois ja jätin PUOLISON edustamaan. Vieläkin kirjaa selatessa tunnistaa työttömät siitä, että tämä täti kirjoitti: XXXX tekee kotiäidin arvokasta työtä. Inhon väreet valuu justiinsa selkää pitkin. 

Omaishoitaja hoitaa omaistaan, kun yhteiskunta ei siihen tyydyttävällä tavalla kykene. Se on se pirun korkea vastamäki, jota en uskonut enää näkeväni. Sen verran niitä nousuja on varsinkin viime vuosikymmeninä ollut. Juu, on ollut alamäkiäkin, varsinaisia mahalaskuja.... 

Niinpä kaikesta tällaisesta suivaantuneena olen päättänyt yrittää pitää itseni töissä ja miehen kuitenkin kotiin hoidettuna. Vaikea yhtälö. Korkeampaa matematiikkaa, mutta onhan siinä kaksi luonnollista lukuakin: minä ja mies. No, on tietysti muuttujia x ja y ja vilahti z. Eikä tämän kirjan takaa löydy vastauksia. Nyt on vain jännitettävä tuleeko tästä tehtävästä hylsy vai hyväksytty.