Juu, ei. Ei ole kuin kymmenisen astetta pakkasta. Mutta kosteus sen tekee niin kalseaksi. Kun ilma kuivenee neljäänkymmeneen, eipä juuri eroa huomaa, jos on oikein pukeutunut. Tai huomaahan se toimimattomista koneista ja laitteista yms. käytännönongelmista.

Ei ennen tainnut kauheasti olla tällaisia ongelmia. Ei ollut vesiputkia. Ongelmat olivat erilaisia. Piti kelkkoa kenties järvestä vedet. Saunatkin oli järvenrannassa, vähän matkan päässä. Polttopuilla lämmitettiin, ei oltu kaukolämpöjen ei sähkönjakelun varassa.

Pistää vähän miettimään, kuinka paljon muka helpompaa meidän elämämme on? Monimutkaisempaa ja haavoittuvampaa. Toisaalta, kai luokkaeroja ei niin näkyvästi ole. Onhan ne. Ja terveydenhoito kuitenkin vielä tavoitettavissa. Mutta jollain tapaa olemme palaamissa terveydenhuollossakin siihen, että kellä varaa maksaa, saa hoitoa.

Otin pienet unet ennen yövuoroa. Näin selkeätä mietiskelyä. Aamu alkoi varhain ja reilun tunnin unilla pärjätään tällä kertaa yövuoron ajan. Sen verran on öitä takana, että luotan pysyväni valveilla, vaikken olisi nukkunut pätkääkään. Siis tämän ensimmäisen yön. Aamulla voi olla kyllä aika messevä ja kelluva olo. Mutta sittenhän sitä pääsee kotiin nukkumaan.