Tarkoitus on lähteä tästä tuonne lumiseen metsään. Luultavasti matkanteko tulee olemaan tukalaa, jos naapurimme eivät ole jo käyneet kelkalla tapaninpäivän ajelulla. Polku nimittäin kulkee aika vähän teillä. No, pellolla ja metsässä ja metsätiellä.

Tytär lähti aamuvuoroon, joten heräsin kuudelta. Hän ei osaa ajatella. Monta kertaa kun olen ihmetellyt, miksi hän tekee noin ja jättää tekemättä tai ei huomaa jotain, saan vastaukseksi: En ajatellut. Minä varmasti sanoisin hänen sijassaan samoin, mutta itse kiinnijäätyäni: En huomannut.

Joten eteisen valo killittää silmiin, koirat vinkuu ulos ja ja ja

No, tänä aamuna sain juoda rauhassa aamukahvit. Joulukahvit. Amarettoa ja vaniljaa aromeina. Ja ihmetellä kuinka pimeää oikeasti on vielä kello kahdeksaltakin. Eikä tuo aurinko täällä kuulu nousevan kuin 9.45. Eli aamuun on vielä aikaa. Eikähän se aurinko varmaankaan paista, vaan lunta tulee senkin edestä. Mutta siinä viidessä tunnissa kerkiää meikäläinen vaikka kontata sen metsälenkin. Eli viisi kilometriä.

Takka on lämmitetty. Enää ei ollutkaan kuin 17.6 astetta. Mutta niin hyvä nukkua! Olen käynyt entistä vakuuttuneemmaksi, että mieluummin iltaisin palellaan kuin että lyötäisiin tulet uuniiin. Tosin aamulla on sitten kiireempi aloittaa päivä lämmittämisellä, mutta hällä väliä.

***

Aamulla kahvia ryystäessäni suunnittelin kuusen laittamista laatikkoon. Että olisiko radikaalia lopettaa joulu het tykkenään? Vai kituuttaa kunnes päivä paistaa kirkkaammin? Paluu nopeaan arkeen kiehtoisi. Kovasti. Sillä valhettahan se vain on kuvitella, että jouluna arkeni olisi huoletonta. Niin huonossa kunnossa tuntui mies olevan etenkin aattona, että mittailin jo sokereitakin.

Jotta 9.45 ei karkaisi, on lähdettävä pukemaan kenkää ja ja ja ja miehen päälle. Katsottava nenäliinoja ja tuhat muuta asiaa sille varalle, että lenkki kestääkin viisi tuntia. Mikään ei ole enää äkkiä tehtyä eikä varsinkaan hetken mielijohteesta toteutettua. Vähintään kaksi tuntia valmistelua. Joten siksi tämä elämä tuntuu vankilalta tai mies jalkakahleeni päässä olevalta pallolta.