Aina ajoittain, mies koettelee hermojani. Tahallaan. Näin tänään ruokapöydässä. Ehkei ruoka ollut mieleistä tai herralla ei nälkä, kun monta kertaa sanoin, ettei ruoan kanssa leikitä. Tai ... lähtee lentävä lautanen ja voi nousta sitten kuin pieni lapsi kesken syömisen, jos käyttäytyy kuin pieni lapsi.

Ärsytys tapahtuu siten, että hän kerran erehtyy nostamaan haarukallisen ruokaa silmiensä tasolle. Hän etsii höyryä tai jotain. Jos lampussa pöydän päällä on valot, hän vie haarukallisen liki lamppua nähdäkseen paremmin. Juu, kysehän on tietysti muusta kuin sotkemisesta, mutta miksi siitä tulee yleensä sotkua? Ja syöminen venyy toiselle tuntilukemalle? Ja kuka siivoo sotkut tai ohjaa siivouksessa puoli tuntia alkaen, mistä löytyy pöytärätti. Prkl ja muutakin siihen päälle.

Hommahan jatkuu siten, että jokainen haarukallinen saa saman kierroksen lampussa tai kuten tänään silmien tasolle viemistä. Kun kiellän leikkimästä ruualla.... kohtaan haarukan takaa katseen, jolla mitataan toisen ärsytyskynnystä. Kun sanoin, että lautanen lähtee.... ja annoin vielä vähän sellaisia haarukallisia lipua suuhun, ettei niistä voi sanoa, oliko siinä leikkiä vai ei... tehtiin selväksi, että hänhän leikii, jos tahtoo.

Ja rangaistus tuli ja lautanen sivuun. Katsoin hämmästynyttä ilmettä odottaen vähän aikaa. Annoin takaisin lautasen saatellen varoitustekstein, että viimeinen mahdollisuus syödä. Ja syömättä jäi. Jäin vielä vahtimaan, että varmasti tulee keittiöstä pois eikä käy etsimään muuta syömistä.

Jumakauta, mikä vastus aina olemassa. Tiedän tapauksia, joissa sairastunut purkaa omaa turhautumistaan omaiseen. Tässä ei kai siitä ole kyse, vaan itsemääräämisoikeuden menettämisestä. Neuropsykologi sanoi kuitenkin, että tulee odottaa käytöshäiriöitä ja estottomuutta ja sellaista, johon on vastattava siten, että mieheltä odotetaan hänen ikäistään käytöstä ja ainakin sitä tasoa kuin ennen sairastumista.

Ehkä se taas seuraavan kerran muistuu mieleen, kun alkaa pelleilemään ruualla. Toisaalta seuraavan kerran mätän ruuan lautaselle itse, joten ei mene sitten niin paljon hukkaan ruokaa. Tai mitä se hukkaan menee. Onhan meillä noita koiria.